Over Clooser2

Clooser2 is een opleidingsinstituut dat tevens begeleiding (leertrajecten) verzorgt. In alle diensten wordt gebruik gemaakt van zelfreflectie. Zowel de opleidingen als de begeleiding zijn geïnspireerd op en bevatten elementen uit mindfulness. Bewust leven en ervaren komt niet alleen iemands persoonlijke leven ten goede, het heeft ook invloed op zijn werk en de sociale kringen waarin hij zich bevindt. En daar wordt de visie waaruit wij werken geraakt: ‘Ik ben, omdat wij zijn’. Dit is de basis van de Afrikaanse Ubuntu-filosofie. Alles wat we doen, doen we om mensen in staat te stellen met elkaar te verbinden. Samen zijn mensen in staat tot het bereiken van méér: tot het naar een hoger plan tillen van het team, de organisatie en uiteindelijk de gehele samenleving.

 

Clooser2: dé specialist in zelfreflectie en cultuurverbetering

IMG_3035 Karien VierkantIn 2007 is Karien Cloostermans, gecertificeerd supervisor en mindfulnesstrainer, gestart met Clooser2. Zij werd gevraagd voor het geven van Intervisie aan een team in het onderwijs en merkte dat een combinatie van begeleidingsprincipes en inzichten uit mindfulness al snel een cultuuromslag binnen het team bewerkstelligde.

Anticiperend op vragen vanuit het team en zich verdiepend in wetenschappelijk onderzoek rondom leren, ontstond er een ware methode rondom de intervisie- en supervisiebijeenkomsten. Daaruit is de methode Foocus2 ontstaan: een reflectiemethode gebaseerd op intervisie, maar geheel anders dan gebruikelijke ‘oplossingsgerichte’ intervisie.

Vanuit ervaring en samenwerking zijn we gegroeid van het cognitieve begeleiden naar de verbinding leggen, door het doorbreken van de systemische patronen. Van daaruit zijn we het gaan verbinden aan de context zodat we bij iedereen, zowel individueel als bij teams en organisaties kunnen aansluiten. En daar hebben we elkaar in gevonden omdat we beiden vanuit andere verschillende ingangen vinden waardoor we bij iedereen kunnen aansluiten zodat het voor hun het meest helpend is.

“Meteen het diepe in”

Karien begeleidt door middel van het toepassen van de vaardigheden rondom mindfulness: het toepassen van bewust aandacht en actief accepteren van dat wat er is. De confronterende methode, waarmee meteen het diepe in wordt gedoken, levert snel resultaat.

Deelnemers geven aan door vermindering van lichamelijke en geestelijke klachten een verbetering van de levenskwaliteit te ervaren. Het geeft het bewustzijn dat handelen vanuit eigenbelang minder betekenisgeving brengt dan jezelf als instrument voor een groter geheel in te zetten..