Interview “Ondersteuning Thuis”

Kwaliteitsslag Ondersteuning Thuis
“Ga het gesprek met je cliënt aan”

Medewerkers van Groene Kruis Ondersteuning Thuis volgen sinds kort in het kader van de ‘Kwaliteitsslag’ workshops en krijgen individuele gesprekken om zich te bekwamen in de nieuwe rol ‘van zorgen voor, naar zorgen dat’. Hierbij worden ze begeleid door bureau Clooser2. Ingrid Aarts is een van de coaches. Zij vertelt over haar eerste ervaringen met de trainingen en workshops bij Ondersteuning Thuis.

Alle medewerkers nemen deel aan drie workshops en vijf individuele gesprekken en ze hebben inmiddels in ieder geval een workshop en een gesprek achter de rug.
“Het belangrijkste doel van de workshops en trainingen is om medewerkers in gang te zetten naar de nieuwe wereld waarin Ondersteuning Thuis zich bevindt: van zorgen voor naar zorgen dat. Dat vraagt een andere kijk op zaken, en ook andere vaardigheden. Die proberen wij aan te leren en we proberen ook een bewustzijn op gang te brengen.“

Weerstand
En dat lukt volgens Ingrid. “Het mooie is dat medewerkers in eerste instantie niet precies weten wat de bedoeling is. Ze komen met het gevoel van weerstand, en met het idee dat het allemaal heel ‘groot’ is wat ze moeten gaan doen. ‘Ik moet zeker tegen die mevrouw gaan zeggen dat ze zelf het huis moet gaan poetsen’, is dan zo’n voorbeeld wat ik weleens hoor. Daar gaat het echter niet om. Ik vraag zo’n medewerker dan om er eens anders naar te kijken. Je komt per week bijvoorbeeld twee uurtjes bij een cliënt. En volgende week weer twee uurtjes, de week daarna ook etc. En dat is het dan. Is je cliënt daar echt bij gebaat? Hoe mooi is het als je de cliënt juist kunt helpen ook op die andere zes dagen dat je er niet in huis bent? Met een schoon en leefbaar huis, met activiteiten die de cliënt kan doen etc. In de nieuwe manier van werken ondersteun je de cliënt veel meer, in plaats van dat je alles overneemt.”

Ingrid geeft toe dat het niet altijd makkelijk is om zo’n gesprek met een cliënt aan te gaan. “Dat hoor ik ook terug. Zeker bij cliënten waarmee er een lange band is. Een mooie uitspraak die ik in dit kader van iemand hoorde: ‘We hebben jarenlang snoepjes uitgedeeld en nu moeten de snoepjes weer ingeleverd worden’. Dat geeft soms weerstand, zowel bij de medewerker als de cliënt. Bij nieuwe cliënten is het vaak net wat minder lastig. Dat vraagt weer om een andere aanpak. We pakken het stapje voor stapje aan. Het mooie is dat we dit soort dingen juist goed naar voren kunnen laten komen bij de individuele coachingsgesprekken.”

“Wat ik mooi vind om te zien is dat alle mensen met een enorm groot hart hun dagelijkse werk doen. Dit hart moeten ze met al deze veranderingen niet verliezen, maar op een andere manier inzetten. Ze kunnen mensen helpen met dit hart. En dat is de uitdaging!”